El Portell Primavera 2016. Article de Compromís per Montserrat

D’ací res farà un any que Compromís va aconseguir representació a l’Ajuntament i per això estem d’enhorabona, encara que és veritat que amb la situació política actual no s’estiga per fer molts salts.

Al nostre poble el principi d’any va ser políticament convuls, pel trencament del pacte de govern (PSOE-AIGUA- EU) per desavinences en l’aprovació dels pressupostos 2016. Les converses de l’equip de govern amb nosaltres per aprovar el pressupost no van tenir èxit i es va arribar a un acord entre PSOE, EU I PP per aprovar-los. A més, per donar més vida a la política municipal el PP compta ara amb una regidora menys que ha passat al grup dels no adscrits.

El pressupost que ens van presentar, comparat amb el del 2015 no deixava de ser un còpia i pega d’aquest. A Compromís ens haguera agradat que en este nou s’arreplegaren nous conceptes com la participació ciutadana, encetar idees sobre plans d’ocupació i dinamització comercial, sobre polítiques socials, en la protecció del nostre patrimoni, en el foment de la cultura, incidir en la transparència…

Al pressupost del 2016 es destinava un 53% a despeses de personal, a la que se sumen ara les nòmines dels regidors de l’equip de govern. El capítol 2 corresponent a despeses en béns corrents i serveis destinats al funcionament del poble s’havien reduït i el capítol 6 referent a les inversions reals i directes, que són les que realitza el mateix ajuntament, suposava un escàs 3% del pressupost total.

Les raons argumentades per justificar la baixada en el pressupost d’algunes partides com la Setmana de Cambra, era l’amortització de part del seu deute, nosaltres estimàvem que aquests diners s’hagueren pogut revertir en estimular i millorar-la.

També volíem que ens explicaren els projectes de les partides, com la de Cultura que havia pujat considerablement. Però, en el còpia i pega sempre passa el mateix no cap una nova idea és el que hi ha i ja es vorà.

Però deixant de banda este tema, actualment estem treballant perquè es visualitzen temes que són d’un clar interés general i pels que apostem, com són la gestió municipal de l’aigua potable i del rastre/mercat dels diumenges. I com no, pensem en la viabilitat d’un Centre de Dia per als nostres major i volem un servei d’ambulància digne per al poble.

Després d’este temps a l’ajuntament continuem pensant que és necessari encetar polítiques de foment d’una ocupació estable, de qualitat i on la racionalitat horària estiga present. Ens agradaria que el comerç local i les empreses locals abanderaren l’economia local i que no siguen les grans superfícies les que la vulguen dirigir; com ha passat amb l’aprovació del decret que permet la llibertat d’horaris a les Zones de Gran Afluència Turística. Una mesura, aprovada pel Ple amb els vots favorables de PSOE-PP i EU on els treballadors són els principals perjudicats i que evidencia les prioritats dels nostres governants locals.

Per això mateix, hem votat a favor de la moció de rebuig al TTIP, l’acord transatlàntic de comerç i inversió entre la Unió Europea i els Estats Units. Un acord que va més enllà de la liberalització econòmica, un tractat que en nom del lliure mercat i del tant anhelat creixement il·limitat imposa l’eliminació de barreres aranzelàries entre els dos blocs socioeconòmics. Barreres aranzelàries que en realitat són els drets socials conquerits durant molts anys. Per tant, el que hi ha darrere del TTIP és un mecanisme per a reubicar el poder, on les polítiques públiques estan confeccionades per les elits, els mercats governen i els governs administren, tot emmarcat amb aparença de normalitat democràtica. La nostra posició és contrària doncs a l’aplicació d’aquest tractat que s’està gestant entre la Unió Europea i els Estats Units.

Per acabar, la pràctica política neoliberal ha provocat fallides de mercat generalitzades, precarietat econòmica i augment considerable de les desigualtats socials. Al nostre poble, la neoliberalització de la política, liderada pel PP-PSOE, ens ha portat a un model de creixement territorial expansiu, que ha beneficiat els interessos del sector immobiliari a costa de la política social, sols ens cal una visita pel nostre terme per a comprovar-ho. Model insostenible que evidencia la necessitat de repensar paradigmes, per tal d’implementar polítiques que facen del nostre poble un lloc més amable, més habitable, més democràtic, més net, més just i que assegure una millor qualitat de vida als seus habitants.

Si vols formar part del nostre col·lectiu o conèixer el nostre treball visita’ns al nostre facebook, Twitter o la nova pàgina web montserrat.compromis.net.

Arxivat en: General, Informació Local

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *