V Fira de Comerç i Serveis: per què ha fracassat?

Quin és l’objectiu de la Fira de Comerç i Serveis? És una pregunta a la qual cal respondre per a dur endavant un projecte, més encara, cal tenir identificades les necessitats del teixit comercial local per tal de dissenyar les activitats. És ben senzill, diagnòstic, objectius i planificació d’activitats. Però el nostre (Ajuntament o l’equip de govern) de Montserrat no ho té tant clar. Per això, ens preguntem quin era l’objectiu que havia contemplat l’equip de govern, més que res perquè és un indicatiu que ens permet fer una avaluació, tan necessària per a millorar les actuacions implementades des del govern.
Pensem que si l’objectiu era omplir un cap de setmana al poble amb activitats lúdic-festives per tal d’aparentar que l’Ajuntament està fent alguna cosa pel teixit comercial local, està clar, que l’objectiu l’han aconseguit. Ara bé, si l’objectiu de realitzar una fira de comerç local és que els comerços del poble oferisquen els seus millors productes i serveis per tal de dinamitzar el teixit comercial local, i enfortir el tan afeblit associacionisme entre els comerciants, no podem dir altra cosa que la V Fira de Comerç i Serveis ha estat un fracàs absolut. La presència de comerciants i empresaris locals ha estat nul·la, i a més, la crida, suposem que per salvar-la, a comerciants de fora ha obtingut poca resposta. S’ha intentat difondre un missatge de fira oberta en el marc de la Vall dels Alcalans, per això, la crida als comerciants del nostre voltant, però no ens equivoquem ha sigut una crida per intentar salvar-la. Ens trobem davant un model organitzatiu que ja des de l’any passat es veia que feia fallida, però açò no ha sigut suficient per a fer modificar el plantejament a l’equip de govern, una clara falta d’interés i de reconeixement de les seues mancances. Les causes que han pogut afectar sembla que han estat la falta de diàleg amb el sector i el teixit social del poble, a més del canvi d’ubicació i la no sempre previsible inclemència meteorològica. Des de Compromís per Montserrat pensem que l’equip de govern no ha estat capaç de reconduir la situació. Ens consta, costa fer atractius aquests projectes a aquest sector tan afectat per la crisi, però és una tasca dels nostres governants i més si els paguem per a fer-ho.
Sembla més que evident que aquest equip de govern liderat pels socialistes de Montserrat no té cap planificació estratègica per al comerç de proximitat, funciona a partir de projectes concrets (que tant ens han reclamat a les reunions per a formar govern) oblidant la visió global, les accions integrals i a llarg termini. Esperem que facen els deures i milloren per al pròxim any, tot és qüestió de voluntat.
No podem deixar de felicitar, tanmateix, les paradetes que van vindre i resistiren la pluja, a les associacions sense ànim de lucre, i la iniciativa de l’associació La Clau Mora, que ha estat recollint signatures per a què un dels edificis singulars del poble, com és La Masia de Sant Josep, no seguisca deteriorant-se i “que es pose en marxa l’instrument legal necessari per a la seua administració, mitjançant conveni amb l’entitat bancària titular de l’immoble, creant una fundació social o altre sistema, per a la utilització d’aquest immoble com a museu i espai cultural municipal”.
Esperem, doncs, que es treballe més per solucionar aquestes deficiències i dinamitzar el sector comercial i de serveis al poble, perquè des de Compromís per Montserrat apostem per un model de consum basat en les relacions de proximitat amb el xicotet comerç.