A Montserrat el boom urbanístic, sempre afavorit pels equips de govern que han estat al front de l’Ajuntament, han aplicat un model urbanístic “caracteritzat per una expansió immobiliària desproporcionada, amb inversions en obres de dubtosa rendibilitat que a penes ens reporten benefici social, i que actualment, han esdevingut un pou sense fons on s’enterren els nostres pressupostos públics”. Malgrat açò, encara hui aquest “paràsit urbanístic” plana sobre el nostre municipi.

Resultat d’aquest model és la gran quantitat de carrers oberts al nucli urbà i a les urbanitzacions del municipi. I el més preocupant és que en tots ells s’ha deixat de banda la presència femenina.

Els criteris de selecció dels noms varien segons els països, l’època, la història, les sensibilitats, etc. Ací veiem normal trobar-hi noms de nobles, religiosos i de militars, però menys de científics, escriptors, músics… I el més comú a tot arreu és que els noms d’homes estan en superioritat front als de dones. Per cert, s’ha fet alguna revisió històrica dels carrers del municipi? Compleixen tots amb la Llei de Memòria Històrica?

Al nucli urbà de Montserrat, no hi ha cap carrer dedicat a una dona, només el dedicat a una marededéu (de Montserrat). Els nous carrers s’han dedicat a escriptors, a cantautors…, però tots homes. I ens preguntem, què no hi ha també dones escriptores, cantautores, científiques…?

A més, a les urbanitzacions una extensa llista de noms arreplega noms geogràfics, de la natura, de l’univers, de tradicions i d’autors teatrals (tan sols dos i homes)…, cap d’ells ha estat dedicat a una dona! Cap polític de Montserrat ha pensat en açò?

Hui, per celebrar el Dia de la Dona, les Dones amb Compromís per Montserrat volem reivindicar que entre les dones montserrateres hi ha de lluitadores, emprenedores, artistes, esportistes, músiques i també dones del País València, d’Europa i del món que mereixen tindre un carrer, una plaça, un edifici, i que les visibilitze al nostre poble.

Des de Dones amb Compromís per Montserrat reivindiquem un poble amb noms de carrers democràtics i de dones!

Pura Navarro

Membre de l’Executiva de Compromís per Montserrat