És més important saber quin tipus de persona té una malaltia que saber quin tipus de malaltia té una persona”

Hipòcrates (s.V a.C – s. IV a.C), metge grec

La salut serà la principal protagonista de les nostres celebracions durant les festes nadalenques. Brindarem per ella, per a conservar-la o per a millorar-la. I serà una constant que ens acompanyarà al llarg de la nostra vida. Però de què depèn la nostra salut?

Podríem pensar que només el nostre estil de vida individual, l’edat, el sexe i els factors constitucionals que ens defineixen determinen la nostra salut. Però la realitat és una altra. Nombrosos estudis demostren que també les condicions socioeconòmiques, culturals i ambientals que tenim al nostre entorn influeixen en la nostra salut. És així que l’estrès, l’atur, el sedentarisme, l’agricultura i la producció d’aliments, així com la qualitat de l’aigua, entre d’altres, són factors que condicionen el nostre nivell de benestar. I és ací on la política té un paper essencial.

El Centre de Salut del poble és la primera instància a la qual ens dirigim quan no ens trobem bé. Un Centre de Salut que s’ha quedat menut i no sols per l’edifici (esperem que el trasllat a les Escoles Velles es puga realitzar al més prompte possible), també pel reduït horari de consultes, ja que no tindre cita mèdica de vesprada dificulta la conciliació de la vida familiar i laboral. I, així mateix, considerem necessari comptar amb pediatra durant el servei d’urgències. Són demandes presents al nostre poble i que des de l’Ajuntament hem de defensar, encara que no estiga dins del nostre àmbit competencial.

Així doncs, des de Compromís tenim clar que ens pertoca actuar, principalment, en dos línies d’acció. Primer, instar els responsables de l’àrea de Salut de l’Hospital General (l’organització i funcionament del nostre centre depén d’ells) a una ampliació en l’horari de consultes i a un augment del personal sanitari. Segon, hem de promoure entorns saludables i treballar conjuntament amb l’àrea d’Atenció Primària en la promoció de la salut, mitjançant campanyes de prevenció i programes de salut integral (foment de l’activitat física, de l’alimentació saludable, de l’educació sexual, etc). Malauradament, trobem a faltar en els pressupostos municipals de Montserrat una partida econòmica destinada a la promoció de la salut. Aquesta àrea continua sent la gran oblidada de la gestió municipal.

Com va dir fa milers d’anys Hipòcrates, hem d’actuar sobre l’arrel del conflicte. Conéixer quin tipus de persona desenvolupa determinada malaltia i actuar des de la política, en col·laboració amb tot el personal sanitari, per a crear les condicions favorables d’una vida sana. És el nostre compromís.

Bones festes i que mai ens falte la salut!

Anna Campos Climent

Portaveu Compromís per Montserrat