Volem compartir amb la ciutadania el document que vam fer arribar a l’equip de govern socialista en el context d’unes negociacions per formar un govern de coalició:

ACORD DE GOVERN: Proposta de Compromís

Al Ple de l’Ajuntament del dia 20 de juny de 2019, l’alcalde delega les següents atribucions en favor dels regidors del PSOE:

Educació, Joventut i Igualtat: Lídia Campos Saiz

Noves Tecnologies i Comunicació: Juan Carlos Peñalver Llorens

Esport, Sanitat I Serveis Socials (ajuda d’emergència, integració, salut, sanitat i borsa social de treball): Josep Martínez Ruiz

Patrimoni, Agricultura i Infraestructures: Eva Bosch Chasán.

També es nomenen com a titulars de les tinences d’Alcaldia als següents regidors del PSOE:

1a Tinència d’Alcaldia Sra.Lídia Campos Saiz

2a Tinència d’Alcaldia Sr.Josep Martínez Ruiz

3a Tinència d’Alcaldia Sra.Eva Bosch Chasán

Atribuint, a més, el dia 12 de setembre al regidor Josep Martínez les següents matèries: Serveis públics, control de residus, aigua, enllumenat i brigada municipal d’obres.

Represes les negociacions per a la formació d’un govern de coalició entre el PSOE i Compromís, Compromís per Montserrat accepta treballar en aquelles àrees que no s’han delegat prèviament en els regidors del PSOE. Per tant, des de Compromís per Montserrat es reformula la proposta inicial d’àrees de treball i queda configurada de la següent manera:

  • PSOE (5): Alcaldia, Economia, Personal i Règim Interior, Hisenda, Policia Local, Protecció Civil, Subvencions, Educació, Joventut i Igualtat, Noves Tecnologies i Comunicació, Esport, Sanitat, Serveis Socials (Ajuda d’Emergència, Integració, Salut, Sanitat I Borsa Social De Treball), Serveis Públics, Patrimoni. Agricultura I Infraestructures, Cultura, Festes, Promoció Del Valencià.
  • Compromís (2): Transparència, Modernització i Organització de l’Administració Pública, Participació Ciutadana, Agència de Desenvolupament Local, Mercats, Comerç, Majors, Turisme i Promoció de l’Ocupació.

L’acceptació de les delegacions d’atribucions de l’Alcaldia en les regidores de Compromís està condicionada a:

  1. Que Compromís per Montserrat tinga veu i vot com a equip de govern als òrgans col·legiats locals (Consells Escolars, Consell Agrari Municipal, Junta Local de Seguretat, etc.).
  2. Que siguen els membres de l’Equip de Govern de Montserrat els que ocupen els càrrecs i la representació a la Presidència de la Mancomunitat de la Vall dels Alcalans, així com de la resta d’òrgans supramunicipals (Consorci Ribera i Valldigna, Xarxa de  Municipis  Valencians  cap  a  la  Sostenibilitat, Mancomunitat de la Ribera Alta, Consorci de la Ribera, EMSHI, FVMP, Consorci de Bombers).
  3. Que el funcionament de l’equip de govern es base en la col·laboració entre les diferents àrees de treball, en la transversalitat de les propostes i en una presa de decisions per consens.
  4. Que s’assumisca el compromís de treball en un acord programàtic que vertebre i guie el pacte de govern entre ambdues formacions polítiques.

 ACORD PROGRAMÀTIC: Proposta de Compromís

EDUCACIÓ, IGUALTAT I DIVERSITAT

  1. Aplicar polítiques d’igualtat en matèria d’integració social, diversitat, gènere i immigració.
  2. Aplicació de la legislació en matèria d’accessibilitat, des d’una concepció universal de la diversitat.
  3. Per a garantir estos drets és realitzarà un Pla pels Drets Socials on s’estudien les possibilitats d’optimització i eficàcia d’aquestes mesures.
  4. Programes de coeducació a les aules de primària i activació dels patis educatius inclusius. Pla d’educació afectivosexual igualitària a l’institut.

ECONOMIA I HISENDA

  1. Creació d’una borsa de lloguer municipal per a fomentar l’emancipació juvenil.
  2. Impuls d’una xarxa de comerç municipal.
  3. Foment de l’ecoturisme.
  4. Amb els suport dels tècnics municipals i la supervisió de l’equip de govern, s’encetarà una auditoria interna amb l’objectiu de donar transparència a la gestió econòmica de les darreres legislatures.

ESPORTS I SALUT

  1. Millora del model de gestió esportiva al poble.
  2. Programes de mobilitat segura i sostenible que incloguen els camins segurs per anar a l’escola, rutes saludables per a persones adultes i majors.
  3. Prevenció en matèria de benestar social.
  4. licitar l’ampliació de l’horari i serveis del Centre de Salut d’Atenció Primària.
  5. Treballar per a garantir equipaments socials mínims necessaris als centres de dia. Ampliació de l’horari a les vesprades i caps de setmana.

PARTICIPACIÓ CIUTADANA

  1. Creació del Consell dels Xiquets i les Xiquetes.
  2. Elaboració d’un Pla de Mobilitat Sostenible i Participatiu.
  3. Posada en marxa dels pressupostos participatius per decidir un percentatge de les inversions reals al municipi.

MODERNITZACIÓ I ORGANITZACIÓ DE L’ADMINISTRACIÓ PÚBLICA

  1. Elaboració d’un Pla Director d’Edificis i Equipaments Municipals, com a eina de planificació que reculla les necessitats i disponibilitats del municipi en matèria d’equipaments.
  2. Estudi del sistema de gestió de l’OAC.
  3. Elaboració d’ordenança de cessió i ocupació d’edificis públics.

URBANISME I SERVEIS PÚBLICS

  1. Recollir en la normativa urbanística la limitació de l’establiment de Salons de jocs o aquell que puga catalogar-se com a «Saló de jocs» per similitud de funció.
  2. Aplicació de la perspectiva de gènere en tots els espais públics.
  3. Recuperació dels ribassos i marges del terme.
  4. Condicionament de les voreres del poble que no complisquen la normativa d’accessibilitat, que estiguen inacabades o presenten desperfectes.
  5. Habilitació de zones d’aparcament públiques per a vehicles i camions.
  6. Compromís d’elaborar un Pla Director per encaminar-nos a una gestió pública de l’Aigua.

MEDI AMBIENT

  1. Recuperació i manteniment d’ecosistemes locals (barranc de l’Agroix, el Tossal, el riu Magre.
  2. Implementació de polítiques que incentiven la reducció de l’ús del plàstic.
  3. Medició dels nivells de contaminació ambiental del municipi.
  4. Creació d’un parc de jocs per a gossos. Protecció dels animals abandonats i esterilització felina.

JOVENTUT, CULTURA I PATRIMONI

  1. Creació d’un casal jove autogestionat com a lloc de trobada per a la joventut.
  2. Diversificació de les activitats culturals potenciant l’acció cultural amb totes les entitats culturals del poble, per tal de crear noves sinergies i activitats al calendari cultural anual.
  3. Recuperació i posada en valor dels nostres edificis històrics, arbres i boscos, mines i fonts.
  4. Promoció de polítiques lingüístiques.

Amb la resposta del PSOE ens quedà clar que ens havíem d’acoplar a la seua estructura de govern sense poder reestructurar competències i sense poder assolir matèries que estaven ostentant regidors del PSOE. A més, els socialistes defensen la presidència del Partit Popular en la Mancomunitat i la representació de Montserrat en l’EMSHI també per part del PP.
A més a més, paral·lelament el govern del PSOE estava elaborant els seus pressupostos municipals, els del seu govern, sense tindre en compte la futura estructura de govern amb Compromís (les nostres àrees de treball no tenien dotació pressupostària). És en aqueix moment quan en una reunió amb el PSOE els diem que ara mateixa no té sentit un govern de coalició amb uns pressupostos elaborats únicament per ells mateixos però que podem arribar a acords puntuals (com hem demostrat durant la legislatura).

Mesos després el PSOE arriba a un acord de govern amb AIGUA. Des de Compromís considerem que el nou govern de coalició entre el PSOE i AIGUA té com a objectiu convertir la Masia de Sant Josep en un Ajuntament amb un cost de més de 2 milions d’euros. En els 8 mesos de legislatura que portem l’única proposta que no va obtenir la majoria necessària per portar-se endavant va ser precisament la segona fase de rehabilitació de la Masia on es començaven a construir les ales laterals del futur ajuntament. La majoria de les propostes que es porten al Ple, inclosos els Pressupostos, s’aproven per unanimitat. El PSOE necessita dos vots més per fer realitat la seua obra faraònica d’Ajuntament, serà Aigua qui faça realitat els seus desitjos?

Les nostres regidores li van preguntar al portaveu d’Aigua si anava a canviar el sentit del seu vot, i d’estar en contra que la Masia siga un Ajuntament ara anaven a passar a votar a favor. Aigua no ens va contestar. “Quien calla otorga”? Quins són els acords ocults del pacte? Quin preu té el vot d’AIGUA?

Des de Compromís defensem que tindre llibertat (de vot, d’opinió, en la manera d’actuar…) en política és el més important. Ens hem presentat a les eleccions per fer política, una política honesta amb els nostres valors i principis, sense entrar en el mercadeig de càrrecs. Sabem i ho estem demostrant, que la política, les polítiques i les propostes, es poden impulsar tant com a membres d’un equip de govern com des de l’oposició mitjançant mocions i iniciatives. Per exemple, aquestes Falles per primera vegada tindrem gots de plàstic reutilitzables gràcies a una proposta de Compromís, amb l’objectiu d’anar conscienciant i reduir les deixalles d’un material tant contaminant com és el plàstic.

Un Ple més continuem treballant per Montserrat amb la tranquil·litat de fer política de la millor manera que sabem.